Hoe betonstenen onderhouden
Bestrating van betonstenen heeft ook onderhoud nodig. Met regelmatig onderhoud zorgt u ervoor dat uw pad, terras of andere tuinbestrating van betonsteen het hele jaar door aangenaam schoon is, lang meegaat, comfortabel en veilig is om overheen te lopen. Wij doen u het hoe en wat van betonstenen onderhouden graag uit de doeken, zodat u het beste resultaat bereikt bij het reinigen van dit type tuinbestrating.
Dankzij betonstenen onderhoud blijft uw bestrating als nieuw
Het schoonmaken van betonstenen is iets wat een aantal keer per jaar moet gebeuren. Fijnstof, bladeren en neerslag zorgen ervoor dat uw betontegels vies worden. Mede door het poreuze oppervlak neemt beton vocht en vuil bovendien gemakkelijk op. Daardoor kan betonrot optreden, met breuken en andere beschadigingen als gevolg. Als u de reiniging van betonstenen op zijn beloop laat, geeft u verder ruim baan aan vlekken, aanslag, mosvorming en verkleuringen. Het mag dus duidelijk zijn hoe zeer betonstenen onderhouden nodig is.
Verschillende manieren van betonstenen onderhoud
Voor het algemene onderhoud van betonnen tuinbestrating zijn er diverse opties om uit te kiezen. De meest voor de hand liggende manier is het gebruik van warm water met een mild schoonmaakproduct en een niet al te harde bezem of handborstel om mee te schrobben. Probeer het reinigingsmiddel eerst uit op een gedeelte van een betonsteen dat wat minder in het zicht ligt. Zo test u op een veilige manier of het niet te agressief is.
In plaats van een standaardproduct kunt u ook kiezen voor groene zeep. Gebruik hiervan echter niet te veel, want dan kunnen er juist vlekken op uw betonklinkers ontstaan. Een voordeel van groene zeep is dan weer dat het vergeleken met een reguliere allesreiniger een stuk milieuvriendelijker is. Dat komt ook de groei en bloei van uw bloemen en planten ten goede. Ongeacht het schoonmaakmiddel geldt overigens altijd dat u uw betonstenen na dergelijk onderhoud moet naspoelen met een ruime hoeveelheid water.
Aansluitend kan het verstandig zijn om de betonbestrating opnieuw in te vegen met voegzand of brekerzand.
Hoe betonstenen onderhouden om korstmossen te verwijderen?
Aanslag door korstmossen krijgt u niet altijd weg met alleen water en een reinigingsmiddel. Zit er hardnekkig korstmos op uw buitentegels? Dan biedt een stoomapparaat uitkomst. Door de plekken te behandelen met stoom van 70 graden Celsius sterven de wortels van de korstmossen af en zijn de mossen gemakkelijk weg te vegen met een bezem of borstel.
Groene aanslag op betonnen bestrating
Net als op de meeste andere materialen kan ook op buitenbeton groene aanslag door algen ontstaan. De oorzaken hiervan zijn onder meer de aanwezigheid van bomen, struiken en planten in de directe omgeving, een schaduwrijke ligging, kou en vooral vocht. Er bestaan speciale producten voor betonstenen onderhoud bij groene aanslag. Doorgaans volstaat het om uw tuintegels hier jaarlijks 2 tot 3 maal mee te behandelen.
Gebruik van een hogedrukreiniger
Om vuile oppervlakken schoon te maken, wordt nogal eens gekozen voor een hogedrukspuit. Het gebruik van een dergelijk apparaat op betonnen tuinbestrating raden wij echter af. Doordat cementdeeltjes worden weggespoten, kan een waterstraal onder hoge druk de toplaag van terrastegels namelijk poreuzer maken. Hierdoor zetten algen en vuil zich er juist gemakkelijker op af.
Betonstenen onderhoud: aanvullende informatie nodig?
Heeft u specifieke vragen over hoe betonstenen onderhouden moeten worden? Neem dan gerust contact op. Wij geven u graag verdere tips en adviezen omtrent betonstenen onderhoud.