Aanlegtips voor betonstenen
Heeft u plannen om een terras, voetpad of andersoortige tuinbestrating van betonstenen aan te leggen? Dan is het goed om te weten dat u daar in veel gevallen geen bedrijf voor hoeft in te huren en dit gewoon zelf kunt doen. Afhankelijk van wat u precies voor ogen hebt en het te bestraten oppervlak moet u voor betonstenen aanleggen wel genoeg tijd uittrekken. Voordat u begint, is het dan ook verstandig eerst meer over de ins en outs te weten. Daarom komen bij het betonstenen leggen onze tips goed van pas.
Betonstenen leggen: vergeet de afwatering niet
Een goede drainage of afwatering is een belangrijk aandachtspunt bij het aanbrengen van tuinbestrating. Hiermee voorkomt u dat er bij regen water op uw terras of erf blijft staan. Om de afwatering te realiseren, kunt u tijdens het betonstenen aanleggen een drain of hydroblob plaatsen. Hydroblobs absorberen water, slaan dit tijdelijk op en staan het vervolgens gedoseerd weer af aan de bodem.
Stappenplan voor betonstenen aanleggen
Met de juiste voorbereidingen is het aanbrengen van betonnen bestrating geen al te ingewikkeld karwei. We leggen u hieronder stap voor stap uit het in zijn werk gaat. Wanneer u bij het betonstenen leggen deze tips volgt, heeft u binnen afzienbare tijd een mooi terras in uw tuin.
Stap 1: kader maken
Het leggen van een terras begint met het markeren van het bestratingsoppervlak. Dat doet u door een metseldraad te spannen tussen enkele paaltjes die u rond het toekomstige terras plaatst. Op de paaltjes geeft u de hoogte aan waarop u de betonstenen leggen wilt. Houd daarbij rekening met een afschot van 1-2 cm per meter. Ter bevordering van de afwatering moet de bestrating namelijk enigszins schuin aflopen in de richting van uw tuin
Stap 2: uitgraven en opvullen
Graaf de omkaderde grond uit tot een diepte van 15 tot 30 cm plus de dikte van de uitgekozen betonstenen. Het uitgegraven oppervlak vult u op met twee funderingslagen. De onderste laag bestaat uit puin of steenslag, terwijl u voor de bovenste laag ophoogzand, metselzand, kalkvrij brekerzand of fijn split gebruikt. Gaat u betonstenen aanleggen voor een terras? Dan moet de onderlaag ongeveer 10 cm dik zijn. Bij een oprit wordt de onderlaag 25 cm. De bovenste laag zand mag in beide gevallen 4-5 cm dik zijn. Verdicht de lagen tijdens het opvullen regelmatig met een trilplaat, zodat u een stabiel bestratingsoppervlak krijgt.
Stap 3: opsluitbanden plaatsen en zandlaag afreien
Voordat u de betonstenen gaat leggen, brengt u eerst opsluitbanden aan. Doe dit aan alle zijden die niet grenzen aan de woning, een schuur of tuinmuur. Plaats de banden 2 cm lager dan de betonstenen en vergeet daarbij ook het afschot niet. Maak daarna de zandlaag vlak met een afreilat.
Stap 4: betonstenen aanleggen
U kunt nu de betonklinkers of betontegels leggen. Begin altijd haaks en laat de stenen goed op elkaar aansluiten.
Stap 5: bestrating aankloppen en voegen
Wanneer het betonstenen leggen klaar is, klopt u ze aan met een rubberen hamer. Gebruik om op lichte bestrating vlekken te voorkomen eventueel een hamer met een witte rubberen kop. De ruimtes tussen de stenen vult u op, zodat alles stabiel en op zijn plaats blijft. Hiervoor zijn diverse voegmiddelen te koop.
Verdere betonstenen leggen tips
Heeft u aanvullende informatie of aankoopadvies nodig bij betonstenen leggen of wilt u specifieke tips voor uw bestratingsklus? Dan kunt u altijd contact opnemen.