Aanlegtips sierbestrating
Wanneer u zelf uw sierbestrating gaat leggen, wilt u er verzekerd van zijn dat u jarenlang plezier ervaart van uw terras, tuin of pad. Daarom helpen we u graag door uitgebreide aanlegtips voor sierbestrating te geven. Onderaan deze pagina vindt u ook een instructiefilm, waarin u leert hoe u Excluton-bestrating het beste verwerkt.
Wilt u advies ontvangen of heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@onlinebestrating.nl of 0320 – 219 170.
WELKE INFORMATIE VINDT U OP DEZE PAGINA?
Op deze pagina vindt u veel uitgebreide informatie en tips over het aanleggen en verwerken van sierbestrating. Bent u op zoek naar specifieke informatie? Scroll dan direct door naar het juiste onderwerp. We leggen u graag meer uit over de volgende onderwerpen:
- Grondwerk en drainage
- Zandbed en de opsluiting
- Tuintegels leggen
- Plaatsing natuursteen tegels
- Specifieke tips voor het plaatsen van natuurtegels
- Opsluitbanden plaatsen
- Kleuren en structuren
- Fundering
- Terras aanleggen tips
- Algemene tips
- Hoogteverschillen
- Verschillende legverbanden
- Halfverharding en grind
- Verwerkingsadviezen voor Excluton bestrating
GRONDWERK EN DRAINAGE
Spitten
Het spitten van de tuin is een kwestie van rijtje voor rijtje en laag voor laag. Dat kan één of meerdere steken diep gaan. Bij twee steken diep zit u al op 50 cm in de grond. Dat is meestal voldoende.
Drainage bestrating
Hoewel het afhankelijk is van de doorlaatbaarheid van de grond en de hoogte van uw tuin, is het vaak voldoende om uw terras 1 à 2 cm per meter te laten aflopen naar de plaats waar u het regenwater heen wil geleiden.
Als het straatwerk iets hoger ligt dan de borders, verdwijnt het teveel aan water gemakkelijk in de bodem. Indien er sprake is van een erg zware grond of extra wateroverlast, is het aan te bevelen om een drainagesysteem te koppelen aan de hemelwaterafvoer via de riolering.
ZANDBED EN DE OPSLUITING
Dikte van het cunet (zandbed)
Voor paden en terrassen met sierbestrating moet u een voldoende dik zandbed aanbrengen. Hierbij gaan we uit van tenminste 20 cm. Als u eenmaal een leuk patroon in het pad of het terras heeft gelegd, is het van belang dat het ook mooi blijft liggen. Door middel van betonbandjes, palissadebanden of rollagen kunt u deze opsluiting maken. Zorg ervoor dat u de rollaag circa 2 cm lager stelt als de stenen van het paadje. Een steen in lengterichting is een mooie afsluiting van het overdwars gelegde halfsteensverband. Betonrandjes bestaan in diverse diktes. Voor een normaal terras zijn de 5 x 15 x 100 cm tegels zeer geschikt.
Bestrating leggen
Een oprit wordt natuurlijk zwaarder belast dan een looppad of terras in de tuin. Daarom moet u bij een oprit een extra dik zandbed aanbrengen van tenminste 35 cm. In plaats van zand, kunt u voor de stevigheid ook wel een deel gebroken puindeeltjes of hoogovenslakken gebruiken. De extra sterke onderbouw zorgen samen met de bestrating voor een tijdloze en degelijke oprit.
Vlakmaken
Als de opsluitbanden gezet zijn, is het zandbed eenvoudig vlak te trekken. Bij grotere oppervlakken gaat dit op dezelfde manier, alleen dan legt u eerst lange afrijlatten waterpas op het zandbed. Daarna trekt u tussenin het zand vlak. Zorg ervoor dat het zand van tevoren goed is verdicht door het aan te stampen of af te trillen met een trilmachine.
Opsluiting
Als u verzekerd wilt zijn dat uw tegelterras niet verschuift, is het verstandig om een omsluiting met betonbandjes aan te brengen. De betonnen kantplankjes moeten tenminste 3 cm onder het bovenvlak van de tegel in het onderliggende zandbed gesteld worden. Een zandbed onder een tegelterras moet tenminste 20 cm dik zijn.
Bij een rond terras legt u de stenen rijtje voor rijtje, van buiten naar binnen. De buitenste rij wordt gelegd aan de hand van een uit het middelpunt getrokken cirkel (stok en touwtje). Hoe verder u naar het hart van de cirkel komt, des te groter worden de gaten en kieren tussen de stenen. Het is dan verstandig om het laatste stukje (ca. 1 m) op te vullen met een stukje recht straatwerk.
Als u een paadje met bochten maakt, komt u met een halfsteensverband in de problemen. Door het maken van spieën - een soort taartpunt - kunt u het lijnenspel steeds corrigeren. Als u de stenen in de lengterichting legt, ontstaan geen problemen bij bochten. U hoeft slechts op het verband (het verspringen) te letten, zodat de eindvoegjes niet tegenover elkaar komen.
TUINTEGELS LEGGEN
Zelf tuintegels leggen gebeurt in een aantal stappen. Volg onderstaand stappenplan en u legt uw tuintegels eenvoudig zelf:
- Allereerst begint u met graven in de grond. Zorg voor een diepte van 15 tot 20 cm diep.
- De tweede stap is het ophoogzand aanbrengen. Door gebruik te maken van een lange lat maakt u het zand vlak.
- Vervolgens drukt u de ondergrond aan met de lat. Het mag best stevig worden aangedrukt.
- De vierde stap is de kantopsluiting stellen. Voor de juiste plaatsing is het zeer belangrijk dat de opsluitbanden in elkaar passen.
- Door het aanstampen van het zandbed verdicht u het zandbed. Daarna kunt u het overtollige zand naar de kant trekken met een houten plank.
- De tegels kunnen op het vlakke zandbed worden gelegd. Met een rubberen hamer tikt u de tuintegels
Wanneer de tuintegels liggen, adviseren we om een aantal scheppen zand over de zandtegels te verdelen. Zorg ervoor dat er tussen alle voegen voldoende zand zit. Dit kunt u eventueel verdelen met een bezem.
PLAATSING NATUURSTEEN TEGELS
Voor een optimaal resultaat bij het leggen van natuursteen tegels, is het van belang om met schoon zand en, indien nodig, cement van goede kwaliteit te werken. Het is ook cruciaal om de juiste cementverhouding aan te houden. Wanneer u een lichtgekleurde natuursteen zoals travertin kiest, is het aanbevolen om trascement te gebruiken. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goed doorlatende ondergrond bij het leggen van natuursteen tegels.
Natuursteentegels voegen
Over het algemeen worden natuursteen tegels gelegd op een funderingslaag met een kleine voeg ertussen. Het is essentieel om natuursteen tegels die een voeg vereisen niet tegen elkaar aan te leggen, aangezien de stenen elkaar kunnen beschadigen wanneer er over de bestrating wordt gelopen of gereden. Ook kan de bestrating enigszins gaan 'werken' onder invloed van weersomstandigheden. Een voeg maakt de bestrating van natuursteen tegels niet alleen mooier, maar helpt ook bij het opvangen van minimale maatverschillen tussen de stenen, aangezien geen enkele steen identiek is.
De breedte van de voeg is afhankelijk van het materiaal van de steen; een grovere steen vereist een bredere voeg. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van voegbreedten, die als advies dienen. Het naleven van deze aanbevelingen draagt bij aan een duurzame en esthetisch aantrekkelijke bestrating.
Voegbreedten
- Kwarts zandsteentegels met geknipte kanten: á 1 cm (Modak, Mint Yellow, Raveena)
- Black beauty tegels: á 5 mm
- Getrommelde tegels met gelijke dikte: zonder voeg (Travertin, Lotus Beige, Gothic Dark Blue, Gothic Flamed)
- Strak gezaagde tegels van gelijke dikte: minimaal 2 mm (Blauwe hardsteen, Siam Blue, Black Tomba)
SPECIFIEKE TIPS VOOR HET PLAATSEN VAN NATUURTEGELS
De afwerklaag moet bestaan uit menggranulaat of gewassen zand. Leg de tegels in gestabiliseerd metselzand. Dit is een mengsel van 1 deel cement en 5 tot 6 delen zand dat u in de mortelmolen mengt. Zorg ervoor dat het mengsel aardvochtig is of dat u eerst een dunne laag specie aanbrengt en daar de tegels in legt. Dit noemen we aanbranden.
Gestabiliseerd zandbed maken
Zijn de tegels niet even dik? Span dan een touw en tik ze met een rubberen hamer op hoogte. Haal de tegels eruit, breng een dun laagje specie aan en leg de tegels terug. Ze hechten zich zo beter aan de ondergrond. Getrommeld travertin, marmer, graniet en hardsteen kunt u op een uitgevlakt gestabiliseerd zandbed leggen en natikken met een rubberen hamer. Ook strak gezaagde tegels met gelijke dikte kunt u op een uitgevlakt gestabiliseerd zandbed leggen, maar daar moet nog een dun laagje specie overheen voor een betere hechting aan de ondergrond. Daarna nog even met de rubberen hamer aantikken en op de juiste hoogte brengen.
OPSLUITBANDEN PLAATSEN
Om er zeker van te zijn dat de bestrating niet meer verschuift, brengt u langs de buitenkant een band aan waardoor de bestrating zo als het ware wordt opgesloten. Hiervoor hebben we speciale opsluitbanden in ons assortiment. De opsluitband moet dikker zijn dan de rest van de bestrating. Kiest u voor een steen van 5 cm dik? Dan zou de opsluitband 8 à 10 cm moeten zijn. Bij natuurstenen bestrating wordt vaak gewerkt met hardstenen of granieten opsluitbanden. Opsluitbanden plaatst u meestal iets lager dan de bestrating. U kunt ook kiezen voor natuurstenen waalformaten als opsluiting.
Stappenplan: opsluitbanden plaatsen
Volg de onderstaande stappen om zo makkelijk en goed mogelijk opsluitbanden te plaatsen:
- Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin daarom met het verzamelen van het juiste gereedschap en het maken van een tekening. Zet bij de tekening de exacte afmetingen, zodat u precies weet hoe uw terras of oprit eruit komt te zien.
- Staat de gedetailleerde tekening op papier? Zet dan de contouren uit en houd hierbij rekening met het afschot. Hiervoor kunt u een paar paaltjes en een touw gebruiken. Let ook op de steenhoogte; die komt namelijk één tot twee centimeter onder de dorpel te liggen.
- Zorg voor een lichte helling van zo’n twee centimeter per strekkende meter. Dit is belangrijk om (regen)water de goede kant op te laten stromen, zodat het niet op uw tegels blijft liggen. Uw bestrating moet dus onder afschot (lichte helling) worden gelegd. Hier kunt u bij de vorige stap al rekening mee houden door het touw een helling mee te geven.
- Graaf de sleuf. De bovenkant van de opsluitbanden moet één centimeter lager liggen dan de bovenkant van de bestrating. Houd hier dus rekening mee tijdens het graven. Meet voor de zekerheid altijd een keer de exacte diepte.
- Plaats de opsluitbanden. Blijf daarbij op het afschot letten.
- Gebruik een lange waterpas om het afschot van het zandbed te controleren. Leg de uiteinden van de waterpas op de kantopsluiting en trek meteen overtollig zand weg. Zo haalt u het teveel aan zand weg, terwijl u controleert of de helling goed is.
- De opsluitbanden zijn geplaatst. Nu kunt u verder met het plaatsen van de tegels of andere bestrating.
KLEUREN & STRUCTUREN
Kiest u voor natuursteen? Dan kiest u voor bijzondere bestrating waar u nog vele jaren van kunt genieten. Natuursteen biedt warme kleurschakeringen, unieke structuren en veel variatie, waardoor elke steen weer anders is. Juist daarom is het heel belangrijk dat u bij de verwerking stenen uit verschillende verpakkingen door elkaar gebruikt. Door alle verpakkingen open te maken en steeds een steen uit een ander pakket te nemen, krijgt u een optimale verdeling van kleuren en structuren, en ontstaat er een boeiend en harmonieus geheel.
FUNDERING
Een goede, duurzame bestrating ligt op een degelijke fundering. Is de fundering niet goed? Dan kan uw terras of tuinpad na verloop van tijd gaan verzakken en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk worden. Het specifieke funderingsadvies hangt voor elk project af van de ondergrond, de toepassing en het gebruikte materiaal. Elke situatie is weer anders, dus vraag bij twijfel altijd het advies van een vakman. Toch zijn er een aantal vuistregels om de benodigde fundering te bepalen. Hoe zwakker de ondergrond, hoe zwaarder en dikker de fundering moet zijn. De meeste funderingen bij particuliere projecten bestaan uit twee lagen:
- Een onderlaag van grove steenslag of gebroken puin. Deze onderlaag is meestal 15 tot 30 cm dik en moet goed worden verdicht; meestal wordt hij aangetrild of aangestampt. Heeft de ondergrond een zeer slechte draagkracht, dan kunt u het beste een geotextiel gebruiken. Door dit kunststof doek onder de fundering aan te brengen, wordt de druk gelijkmatiger verdeeld. Bovendien kan het funderingsmateriaal op deze manier niet in de ondergrond wegzakken.
- Een afwerklaag van gewassen zand, bijvoorbeeld ophoogzand of met cement gestabiliseerd metselzand, afhankelijk van het materiaal dat voor de bestrating is gekozen (zie onder Plaatsing).
Hoe dunner het bestratingsmateriaal is, hoe steviger de fundering moet zijn. Een dikke betonklinker kan worden geplaatst op een fundering van goed aangetrild gewassen zand, een dunne terrastegel moet worden gelegd in met cement gestabiliseerd metselzand. Hoe zwaarder de bestrating wordt belast, hoe dikker de fundering moet zijn. Op een paadje naar de voordeur wordt vaak alleen gelopen, maar op een oprit wordt met auto's gereden. In het laatste geval moet de fundering veel dikker zijn.
TERRAS AANLEGGEN TIPS
Terrastegels bestellen
Als u een terras gaat aanleggen, is het belangrijk dat u terrastegels met het juiste formaat bestelt. Ook is het belangrijk om alle tegels in één keer te bestellen. Zo voorkomt u kleurverschillen. Houd ook altijd rekening met een snijverlies van ongeveer 5%. Bestel daarom altijd net iets meer tegels dan u daadwerkelijk nodig heeft. Nadat u de terrastegels heeft ontvangen, adviseren we om de bestrating in de verpakking te laten totdat u gaat beginnen met aanleggen. Zo voorkomt u krassen en beschadigingen op de terrastegels.
Terrastegels leggen
Voordat u de terrastegels gaat leggen, is het noodzakelijk dat de ondergrond gedraineerd en stabiel is. Daarna kunt u beginnen met de kantopsluiting van de terrastegels. Hierdoor kunnen de tegels niet meer verschuiven. Vervolgens maakt u de straatlaag aan. Het is noodzakelijk dat de straatlaag overal even dik is, want dit zorgt voor een gelijke verdichting onder de tegels. Na de straatlaag kunt u de terrastegels leggen. Houd bij het plaatsen rekening met een voeg van zo’n 3 mm tussen de tegels. Druk de tegels vervolgens aan met een rubberen hamer. Nadat de fundering is uitgehard – dit duurt enkele dagen – kunt u de voegen opvullen. Gebruik hiervoor wit zand of split.
ALGEMENE TIPS
Tegels nooit inwassen
Voorkom dat u de voegen tussen betonnen tegels inwast, zoals u met plavuizen in huis zou doen. Beton werkt namelijk als een magneet op cement. Het cement zet zich onmiddellijk op alle betonnen producten vast en is er uiterst moeilijk en soms helemaal niet meer vanaf te krijgen. Smeer voegen tussen tegels dicht met een voegspijker en vrij stevige specie. Verwijder tijdens het werk direct alle cementresten die buiten de voeg terechtkomen. Werk ook zo schoon mogelijk.
Betonmortel maken
Betonmortel is een mengsel van grind, zand en cement. In een verhouding 3 : 2 : 1, dus drie scheppen grind, twee scheppen zand en één schep cement.
Gebruik geen strooizout
Strooizout kan diverse betonproducten aantasten, het is namelijk behoorlijk agressief spul. Vooral de opgebrachte toplagen op bestrating kunnen hierdoor beschadigd raken. Dat geldt speciaal voor de bescherm-polish op bijvoorbeeld geslepen tegels.
Producten moeten mooi blijven
Nieuwe bestrating willen we wel graag mooi houden. Onder invloed van het weer, zand en aarde kunnen bepaalde soorten bestrating aangetast worden en verkleuringen of vlekken vertonen. Er bestaan speciale coatings en reinigers om dit te voorkomen of mee te herstellen. Veel nieuwe soorten bestrating wordt al gecoat tijdens het productieproces.
HOOGTEVERSCHILLEN
Palissade aanleggen
Palissaden zijn er in allerlei vormen en lengtes. Ook palissades aan één stuk, een palissadeband genoemd, zijn mogelijk. De parelband heeft nog meer mogelijkheden, omdat vanwege zijn makkelijke vorm en hoogte elke gewenste vorm van opvang gemaakt kan worden.
Extra stevig
Bij een grondkering of niveauverschil met betonpalissaden verdwijnt normaal gesproken twee-derde van de lengte in de grond. Met een beetje betonmortel aan de achterzijde van de betonpalissade maakt u het steviger, zodat de palissaden minder diep hoeven. Bij een stapelmuurtje van Flagstones met dezelfde versteviging van betonmortel bespaart u zelfs materiaal, omdat u geen hele maar halve plaatjes kunt gebruiken. Het gaat per slot van rekening om het aanzicht. U kunt natuurlijk ook los stapelen zonder de versteviging van betonmortel. Zorg er dan voor dat u een beetje achterover stapelt om de gronddruk te kunnen weerstaan.
VERSCHILLENDE LEGVERBANDEN
Stenen en tegels kunnen op tientallen manieren worden gelegd. Dit noemen we ook wel een legverband. U kunt kiezen voor één soort steen, tegels in verschillende verbanden en/of kleuren, of voor verschillende soorten in één of meer verbanden en/of kleuren. U kunt natuurlijk ook uw eigen patroon bedenken. Met een verband bedoelen we hoe steeds twee stenen ten opzichte van elkaar worden gelegd. Bijvoorbeeld steeds een helft aansluitend (halfsteensverband) of met de kop tegen de zijkant van de ander (visgraat en keperverband). Een patroon ontstaat door de herhaling of juist de consequente afwisseling van een verband.
HALFVERHARDING EN GRIND
Tegels in grind leggen
Grind of split strooit u gewoon over de bestaande grond uit. Zorg er wel voor dat u eerst een anti-onkruiddoek over de grond legt. Door gaten te knippen in dit doek kunt u beplanting aanbrengen.
Een natuurlijke overgang
Sommige halfverhardingen zijn te verdichten, waardoor er een harde baan ontstaat. De overgang naar de beplanting kunt u een natuurlijke uitstraling geven door ook hierbij een laagje anti-onkruiddoek te gebruiken. De afstrooilaag van het pad loopt dan over in de borders.
Een afdeklaag van keien
De onderlaag wordt opgevangen door een rollaag, waardoor ook de losse keien bovenop niet 'weglopen'.
VERWERKINGSADVIEZEN VOOR EXCLUTON BESTRATING
Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie en het bekijken van de video nog meer vragen of wilt u graag advies ontvangen van onze bestratingsexperts? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan door te bellen naar 0320 – 219 170 of een mail te sturen naar info@onlinebestrating.nl.